Жан Батіст Мольєр. «Міщанин-шляхтич». Тести. 8 клас.

htmlconvd-foiJpp1x1Жан Батіст Мольєр. «Міщанин-шляхтич»

Самостійна робота.

Тести (підручник Є. Волощук ст. 243-254, конспект)

  1. За словами учителя музики, фантазія пана Журдена:

А) мати пристойний вигляд; Б) вдавати галантного кавалера; В) похизуватися приватними уроками.

  1. Кого з учителів, крім платні ваблять слава та оплески:

А) музики; Б) філософії; В) танців?

  1. Доповнити ремарку « Пан Журден з’являється перед учителями в ____ халаті, нових _____ оксамитових штанях і _________ оксамитовому камзолі»:

А) французькому, жовтих, багряному;

Б) індійському, червоних, зеленому;

В) турецькому, сірих, золотому.

  1. Чому пан Журден не втручається в бійку:

А) фізично слабкий; Б) боїться зіпсувати репутацію; В) турбується про свій одяг?

  1. Прохання пана Журдена до учителя філософії:

А) допомогти написати любовну записку; Б) навчити гарно висловлюватися на будь-яку тему; В) розкрити секрети зваблення.

  1. Хто намагається відкрити очі Журденові на пройдисвітів-учителів та графа Доранта:

А) донька; Б) покоївка; В) дружина?

  1. Чиї слова: «Однаковий дурень- що ззаду, що й спереду»:

А) дружини Журдена; Б) маркізи Дорімени; В) графа Доранта?

  1. Яку суму завинив Дорант Журденові:

А) більше 15 тисяч ліврів; Б) більше 50 тисяч; В) більше 5 тисяч?

  1. Чиї слова і про кого сказані: «…робить з тебе дійну корову»:

А) Ніколь про Ков’єля; Б) пані Журден про Доранта; В) Люсіль про Клеонта?

  1. Подарунок, котрий Дорант «передав» маркізі від пана Журдена -це: А) кольє; Б) перстень; В) діадема.
  2. Чим Журден планує вразити маркізу, запросивши її в гості:

А) вишуканим вбранням та манерами; Б) балетною виставою; В) вишуканим частуванням та подарунками?

  1. Герой, котрий «…чесно прослужив у війську шість років…»-це:

А) Ков’єль; Б) Доррант; В) Клеонт.

  1. Ким були батьки пана та пані Журден:

А) крамарями; Б) перукарями; В) ремісниками?

  1. Чого найбільше бажає пан Журден доньці:

А) щасливого шлюбу; Б) поважного титулу; В) розумного нареченого?

  1. Посвяті у мамамуші герої читали:

А) Біблію; Б) Веди; В) Коран.

  1. Журден вірить, що видає заміж дочку за:

А) сина турецького султана; Б) турецького султана; В) посланця від султана.

  1. Кого крім дочки пан Журден згоден одружити чи видати заміж:

А) маркізу Дорімену; Б)графа Доранта; В) власну дружину?

  1. Фарс-це театральна п’єса:

А) філософського змісту; Б) грайливого змісту; В) трагічного змісту.

  1. Зла, дошкульна насмішка-це:

А) гумор; Б) іронія; В) сарказм.

  1. Засобами творення комічного в комедіях виступають:

А) алегорія, гіперболізація; Б) олюднення, інакомовлення; В) сатира, іронія.

  1. Основна ідея комедії:

А) викриття обмеженості, наївності, корисливості людей; Б) викриття соціальних і людських вад; В) показ сімейних проблем.

  1. Тема твору- прагнення багатого буржуа Журдена:

А) вигідно видати заміж доньку Люсіль;

Б) потрапити до вищого товариства;

В) мати всі ознаки порядної та освіченої людини.

  1. Є учителем пана Журдена:

А) учитель фехтування; Б) учитель французької мови; В) учитель етикету.

  1. Фінальна балетна сцена у п’єсі відома як

А) «турецьке весілля»;

Б) «турецький концерт»;

В) «турецька церемонія».

 

 

Генрік Ібсен. «Ляльковий дім». Тести.

23761350Генрік Ібсен. «Ляльковий дім»

Самостійна робота. Тести. (Є Волощук ст. 237-250)

  1. Інша назва п’єси «Ляльковий дім»:

А) «Жайворонок»; Б) «Нора»; В) «Таємниця Нори».

  1. «Ляльковий дім» –

А) побутова драма; Б) соціально-психологічна; В) історично-філософська.

  1. Що Норі стало на заваді зізнання чоловікові у злочині:

А) лялькове кохання; Б) лялькова  довіра; В) лялькове спілкування?

  1. Прихований зміст прямого висловлення-це:

А) інакомовлення; Б) підтекст; В) метафора.

  1. Нора пізнала реальне життя завдячуючи:

А) спілкуванню з Фру Лінне; Б) юридичній помилці; В) одруженню на Хельмерові.

  1. Річ, яку Торвальд знайшов у поштовій скриньці:

А) шпилька Нори; Б) цвях; В) поломаний сірник.

  1. Над чиїм іменем на конверті був чорний хрест:

А) Крогстада; Б) Торвальда; В) Ранка?

  1. Чиї слова «…поставити на карту своє життя і кров – і все, все заради тебе»:

А) Торвальда; Б) Нори; В) Крогстада?

  1. Скільки років у подружжі пожили Нора та Торвальд:

А) 8; Б) 6; В) 10?

  1. Доповнити, згідно тексту, звинувачення Торвальда на адресу Нори: «Ні релігії, ні моралі, ні почуття…:

А) сорому; Б) обов’язку; В) совісті.

  1. Яких епітетів не вистачає у репліці Нори «…ми ні разу не обмінялися ____ думками про ____ речі:

А)  серйозними, серйозні; Б) відвертими, важливі; В) щирими, життєві?

  1. Нора зазначає свою місію у життя Торвальда, як:

А) бути взірцевою дружиною; Б) розважати, звеселяти; В) виконувати забаганки чоловіка.

  1. За словами Нори, вона не була щаслива, а тільки:

А) слухняна; Б) покірна; В) весела.

  1. Доповнити фразу «Я повинна виховати…»:

А) дітей порядними; Б) себе саму; В) в тобі людину.

  1. Головне для Торвальда після того, як Нора залишає дім:

А) те, що скажуть люди; Б) як він сам буде виховувати дітей; В) як буде Нора жити сама.

  1. Головний статус Нори, за її словами, у фіналі п’єси:

А) дружина; Б) мати; В) людина.

  1. Як Нора називає у фіналі життя із Торвальдом:

А) шлюб; Б) співжиття; В) звичка.

  1. Що вимагає Нора повернути Хельмерові в якості розірвання подружніх стосунків:

А) її речі; Б) сімейні світлини; В) обручку?

  1. Нора – символ жінки, яка вимагає, в першу чергу,:

А) співчуття; Б) розуміння; В) прощення.

  1. Яку пропозицію Норі зробив Торвальд:

А) жити як брат із сестрою; Б)забрати із собою дітей; В) розлучитися через місяць.

  1. У фіналі Нора називає свого чоловіка:

А) бездушна людина; Б) чужа людина; В) егоїстична людина.

  1. Чим Торвальд ( за його словами) не міг пожертвувати заради своєї коханої:

А) посадою; Б) статками; В) честю?

  1. На що до останку сподівалася Нора, передбачаючи наслідки її юридичного злочину:

А) на пробачення чоловіка; Б) що він візьме провину на себе; В) на те, що Торвальд виконає прохання Крогстада.

  1. Своє життя в домі Нора порівнює із :

А) старцем; Б) квіткою; В) панянкою.

Е. А. По. Самостійна робота. (з відповідями). 7 клас

Edgar-Allan-Poe-1809-1849Едгар Аллан По

Самостійна робота з відповідями (за підручником Є. Волощук ст.190-193)

  1. Едгар Аллан По писав:

А) оповідання; Б) оповідання та вірші; В) оповідання, вірші, статті.

  1. Він-представник:

А) англійської літератури; Б) американської літератури; В) іспанської літератури.

  1. Батьки Е. А. По були:

А) мандрівними акторами; Б) режисерами театру; В) сценаристами.

  1. У шестирічному віці навчався у:

А) бостонському ліцеї; Б) лондонському пансіоні; В) вірджинській початковій школі.

  1. Мав скрутну фінансову ситуацію в студентські роки через:

А) участь у злочинному пограбуванні; Б) картярські борги; В) розтрату державних грошей.

  1. Перша поетична збірка Е. А. По вийшла під псевдонімом:

А) Вірджинець; Б) Англічанин; В) Бостонець.

  1. Аби покращити фінансову скруту Е.А. По працював:

А) піратом по виловленню устриць; Б) у театрі та війську; Б) продавцем бакалійної лавки.

  1. За гострий язик письменника називали людина…:

А) лезо; Б) ніж; В) томагавк.

  1. У детективних творах Е. По головним героєм є:

А) жертва злочину; Б) розслідувач злочину; В) злочинець.

  1. Розумний сищик у детективах По протиставляється:

А) правоохоронцям; Б) злочинцям; В) жертвам злочину.

  1. В оповіданні «Таємниця  Марі  Роже» з’являється нових тип героя детективу:

А) детектив у кріслі; Б) детектив із люлькою; В) злочинець-віртуоз.

  1. Майстром сучасного українського детективу  визнано:

А) Б. Акуніна; Б) П. Загребельного; В) А. Куркова.

КОНТРОЛЬНІ ВІДПОВІДІ

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
В Б А Б Б В Б В Б А А В

Е. А. По. Самостійна робота. 7 клас

1306801Едгар Аллан По

Самостійна робота (за підручником Є. Волощук ст.190-193)

  1. Едгар Аллан По писав:

А) оповідання; Б) оповідання та вірші; В) оповідання, вірші, статті.

  1. Він-представник:

А) англійської літератури; Б) американської літератури; В) іспанської літератури.

  1. Батьки Е. А. По були:

А) мандрівними акторами; Б) режисерами театру; В) сценаристами.

  1. У шестирічному віці навчався у:

А) бостонському ліцеї; Б) лондонському пансіоні; В) вірджинській початковій школі.

  1. Мав скрутну фінансову ситуацію в студентські роки через:

А) участь у злочинному пограбуванні; Б) картярські борги; В) розтрату державних грошей.

  1. Перша поетична збірка Е. А. По вийшла під псевдонімом:

А) Вірджинець; Б) Англічанин; В) Бостонець.

  1. Аби покращити фінансову скруту Е.А. По працював:

А) піратом по виловленню устриць; Б) у театрі та війську; Б) продавцем бакалійної лавки.

  1. За гострий язик письменника називали людина…:

А) лезо; Б) ніж; В) томагавк.

  1. У детективних творах Е. По головним героєм є:

А) жертва злочину; Б) розслідувач злочину; В) злочинець.

  1. Розумний сищик у детективах По протиставляється:

А) правоохоронцям; Б) злочинцям; В) жертвам злочину.

  1. В оповіданні «Таємниця  Марі  Роже» з’являється нових тип героя детективу:

А) детектив у кріслі; Б) детектив із люлькою; В) злочинець-віртуоз.

  1. Майстром сучасного українського детективу  визнано:

А) Б. Акуніна; Б) П. Загребельного; В) А. Куркова.

 

Slepoj-muzykant-korolenkoВ. Г. Короленко. «Сліпий музикант». 6 клас.

  1. У чиїй родині народжується сліпий Петрусь:

А) селян; Б) робітників; В) сільських поміщиків?

  1. Чому мати починається здогадуватися, що хлопчик сліпий:

А) він не стежить за нею очима;

Б) за дивним виразом обличчя;

В)  він майже не реагує на світло?

  1. Чому дитина одного разу втрачає на річці свідомість:

А) батьки поставили його у воду;

Б) він не справляється з великою кількістю звуків і відчуттів;

В) батьки залишили його одного?

  1. До кого мати починає ревнувати сина:

А) до дядька Максима;

Б) до чоловіка;

В) до конюха Йохима?

  1. Чому Петро втрачає свідомість, коли мати починає грати на піаніно:

А) ці звуки для нього занадто гучні;

Б) він ніколи не чув нічого подібного;

В) ця складна музика здається йому грубою та гучною?

  1. Хто стає кращим другом Петра?

А) один із сільських хлопчаків;

Б) конюх Йохим;

В) сусідська дівчинка Евеліна?

  1. Після чого Петро стає озлобленим на весь світ:

А) після знущань одноліток;

Б) після того, як знайомиться з таким же сліпонародженим дзвонарем Єгорієм;

В) після того, як його сліпота починає дратувати навіть Евеліну?

  1. Як Петро долає свою озлобленість:

А) за наполяганням дядька Максима подає милостиню сліпцям;

Б) разом із жебраками – сліпцями йде в Почаїв, де вчиться співпереживати чужому горю;

В) йому допомагає Евеліна.

  1. Що приносить Петру найбільшу радість в житті:

А)  він став відомим музикантом;

Б) його син народився зрячим;

В) його одруження на Евеліні.

  1. У чому дядько Максим бачить свою заслугу:

А)  що Петро став відомим музикантом;

Б)  що Петро відчуває життя у всій повноті і ніколи не забуває про чужих стражданнях;

В)  що в музику Петра вплітаються мотиви народних пісень.

11-12. Продовжити думку

«Людина може здолати будь-які перешкоди, подолати навіть таку жахливу ваду, як сліпота, за допомогою __________, якщо вона _____________________ .»