Туве Янсон. «Капелюх чарівника». Самостійна робота. Тести.

Туве Янсон. «Капелюх чарівника».

(за підручником Є.Волощук ст.226 -242)

Самостійна робота. Тести

  1. До серії казок Туве Янсон про Мумі-тролів увійшло:  А) 8 творів; Б) 2 твори; В) 15 творів; Г) 100 творів.
  2. Кого в давніх скандинавських оповідках називають тролями:А) маленьких розмовляючих тваринок; Б) чаклунів, карликів, відьом тощо; В) сім’ї дивних людей; Г) вигадників та казкарів?
  3. Шукачем пригод, мандрівником, відданим сином серед мешканців Долини Мумі тролів є:А) Мумі-тато; Б) Нюхмурик; В) Чмих; Г) Мумі-троль.
  4. В яку пору року було знайдено капелюх чарівника:А) весною; Б) літом; В) восени; Г) зимою?
  5. На питання Мумі-тата, чи пасує йому капелюх, Мумі-мама зазначила, що тато: А) схожий на клоуна; Б) має мужній вигляд; В) дуже сучасний; Г)неперевершений модник.
  6. Для чого пристосували капелюх чарівника:А) як головний убір тата; Б) як кошик для сміття; В) як гніздо зозулі; Г) як човен, що пустили по річці?
  7. Після сніданку Мумі-троль викинув яєчну шкаралупу до:

    А) відра; Б) капелюха; В) рукомийника; Г) через вікно.

  8. На що обернулася яєчна шкаралупа:А) на подушки; Б) на перини; В) на хмаринки; Г) на курчат?
  9. Де причаївся Мумі-троль, граючись у хованки:А) під капелюхом; Б) під столом; В) у дивані; Г) у шафі?
  10. Як себе назвав Мумі-троль, коли вийшов із схованки:

    А) Повелитель Левів; Б) Принц із джунглів; В) Король із Каліфорнії; Г) Цар Долини Мумів?

  11. Що збільшилося у Мумі-троля після перебування під капелюхом:

    А) вуха та очі; Б) язик та зуби; В) волосся та брови; Г) нігті та лапки?

  12. Хто виліз із капелюха замість Мурашиного Лева:

    А) зайченя; Б) їжачок; В) бідочка; Г) гусениця?

  13. Від липневої спеки діти рятувалися в:

    А) бані; Б) печері; В) річці; Г) лісі.

  14. «Страшну історію» Мумі-тролю розповіла:

    А) ластівка; Б) синиця; В) голубка; Г) сорока.

  15. Кому належав палац без вікон та дверей (із історії Мумі-троля):

    А) Відьмі; Б) Чарівнику; В) Дракону; Г) Злодюжці?

  16. Про яке коштовне каміння йшлося в оповідці Мумі-троля:

    А) золото; Б) срібло; В) рубіни; Г) бурштин?

  17. Тихими м’якими кроками після розповіді Мумі-троля виявився:

    А) шурхіт листя; Б) літній дощ; В) кроки мурахи; Г) звуки сплячої пташки.

  18. Якого кольору були очі у вигаданого персонажа Мумі-троля:

    А) сірі; Б) чорні; В) зелені; Г) червоні?

    ВІДПОВІДІ НА ТЕСТИ

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
    А Б Г А Б Б Б В А В А Б Б Г Б В Б Г

Туве Янсон. «Капелюх чарівника». Характеристика героїв.

Туве Янсон. «Капелюх чарівника».

  Характеристика героїв.

Мумі-тато – має золоті руки, він збудував блакитний будиночок. Він із великою повагою ставиться до Мумі-мами, для нього її слово – закон. Мумі-тато не боїться нічого, він любить море і гарні пригоди, пише цікаві мемуари.

Мумі-мама — дружина Мумі-тата, мама Мумі-троля. Найкраща мама у світі! Завжди готова прийняти нових друзів улюбленого сина, нагодувати їх, пригорнути, заспокоїти, сказати добре, лагідне слово…

Мумі-троль – син Мумі-мами та Мумі-тата. Дуже зворушливий, добрий і чуйний, в цілому сміливий, але іноді чогось боїться… Легко заводить нові знайомства, чим іноді добавляє клопоту Мумі-мамі…

Чмих – син Сос і Шнирька. Трішки жадібний, любить поскиглити. Небайдужий до всього яскравого, мріє мати власного друга, іноді самотній. Іноді проявляє почуття страху, неспокою…

Хропусь – брат Хропсі . Зовні схожий на Мумі-троля, але змінює колір відповідно до настрою. Дуже любить бути як головою так і секретарем на різних зборах. Дуже серйозний…

Хропся – сестра Хропуся. Власниця шовкової чолки і золотого ножного браслета. Дуже любить прикраси і крутитись перед дзеркалом. Була врятована Мумі-тролем від ядовитого куща чортополоха.

Нюхмумрик – незалежний. Постійний шукач пригод. Любить викурити трубку та пограти на губній гармошці. Не любить табличок, які щось забороняють. Кожного літа відвідує Мумі-дол, а восени знову відправляється подорожувати…

Гемуль – досить занудний. Любить командувати і ніколи не визнає своїх помилок. Колекціонує марки та рідкісних комах…

Ондатр – справжній філософ. Цілісінький день лежить в гамаці з розумною книгою. Іноді не зважає на те, що ті, хто поряд з ним вимушені піклуватися про нього… Буває занудним…